Gode råd om indkøb og håndtering af legetøj

Når man køber legetøj til sine børn, så bør man tjekke kvaliteten af legetøjet først, så man kan være sikker på, legetøjet dels er holdbart men også ufarligt, og desuden skal legetøjet jo udfylde en funktion, så det passer til dine børns aldersgruppe og interesser.

Mange forældre kender ikke til de mange typer materialer, krav og mærkninger, så her kommer en lang række praktiske råd om indkøb og håndtering af legetøj.

Legetøj skal overholde sikkerhedskravene

Mange typer legetøj anvender I dag oplader med 220 V eller batterier, og det meste legetøj er fremstillet af plastik, som mange mindre børn ofte kan finde på at tage i munden.

Vi ønsker jo ikke, børnene skal blive syge, så derfor har man i Danmark og mange andre lande indført en række regler for, hvilke sikkerhedskrav der stilles til legetøjet, før det kan godkendes til salg i landet. Først og fremmest bør legetøj ikke være fremstillet af blødt plastlegetøj købt før 2007, da denne type legetøj kan indeholde de farlige og hormonforstyrrende ftalater, som vi i Danmark og resten af EU har forbud mod ftalater i legetøj.

Derudover skal alt legetøj være CE-mærket, således legetøjsproducenten kan bevise for myndighederne, at alle krav i legetøjsdirektivet er blevet overholdt. Endeligt bør legetøjet også være Miljømærket, så man kan være sikker på, der er taget hensyn til både miljø og sundhed.

 

Regler for legetøj til børn under 3 år

Da de mindste børn ikke har lært forskellene på mad og legetøj, så kan de ofte finde på at tage mindre plastikdele og tage det i munden, hvilket nemt kan føre til livstruende situationer. Derfor stilles der ekstra strenge krav til legetøj, som er beregnet til børn under 3 år, og forældrene bør tage disse advarsler seriøst. De skærpede krav til legetøj er:

  • Ingen løse mindre dele (f.eks. dukkeøjne og legetøjsperler), idet de jo kan sluges og sætte sig fast i svælget, hvilket i værste fald kan kvæle barnet.
  • Legetøjet skal kunne holde til børns leg og en hårdhændet behandling, således det ikke er muligt at for børnene at rive eller bide smådele af. På ganske kort tid kan nysgerrige mindre børn selv med forældrene indenfor rækkevidde alligevel finde på at putte små ting i munden uden. Man bør i samme anledning undgå børnene at få fingre i snore og lange bånd, der kan komme om halsen og medføre risiko for kvælning.
  • Man bør helt undgå legetøj med parfume og duftstoffer, da de kan irritere følsomme slimhinder og eventuelt fremkalde allergi.
  • Vær opmærksom på materialerne, som børnene leger med, da det eventuelt kan være fingermaling eller modellervoks, som ikke er gode at få i munden.
  • Naturmaterialer er som regel lige så usunde for børnene som plastprodukter, idet de sunde naturmaterialer ofte er overflade behandlet med skadelige stoffer såsom maling eller lak.
  • Man bør følge producentens anbefalinger til vask og rengøring af legetøjet, da man ellers kan risikere, at det smelter eller frigiver giftige dampe, hvis man anvender for høje temperaturer eller materialer ved rengøringen.
  • Batterier er giftige, så disse bør altid holde helt væk fra de mindste børn, så de ikke sutter på batterierne.